Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το σχόλιο της Δευτέρας – Προς Κύριον Μάριο Τσιμάρα (*) Πατησίων 76. Ενταύθα.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος Ορκωτός ελεγκτής λογιστής

Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

 

Αξιότιμε Κύριε Καθηγητά,

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιτύχουμε κάτι σημαντικό, στα χρόνια της αποδημίας σας, σχετικά με την ανύψωση της Λογιστικής Επιστήμης και του Λογιστικού Επαγγέλματος.

Δυστυχώς δεν αξιωθήκαμε να διοργανώσουμε κάτι αντίστοιχο, μετά το Α’ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ (1956) (**)

Ειδικότερα εφέτος, με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Παλιγγενεσία, δεν υπήρξε κάποια αξιόλογος εκδήλωση, καθώς το ενδιαφέρον στρέφεται μόνο στα τρέχοντα γεγονότα.

Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά στα χρόνια τα δικά μας, η Ιστορία της Λογιστικής, για τους περισσότερους από εμάς και δεν αναφέρομαι μόνο σε απλούς λογιστές, αλλά και σε θεσμικούς παράγοντες, δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον, ίσως να έχουν και δίκιο.

 Σας διαβεβαιώ όμως, ότι κάποιοι από εμάς θα συνεχίσουν, με τις όποιες δυνάμεις και μέσα διαθέτουμε.

« Εάν μη έλπηται ανέλπιστον, ουκ εξευρήσει» (***) .

…………………………………

(*) : Άρθρα Μάριος Τσιμάρας (1896-1983) Ο «Πρύτανης» και θεμελιωτής της επιστήμης της Λογιστικής και της Ιδιωτικής Οικονομικής στην Ελλάδα.

(**) :  https://www.accountancygreece.gr/% E%B9/

(***) :  « Αν δεν ελπίζεις το ανέλπιστο, δεν θα το βρεις». Ηράκλειτος, 544-484 π.Χ

●●●

Οι ενδιαφερόμενοι για την Ιστορία της Λογιστικής και της Φορολογίας, μπορούν να δουν :

200 χρόνια λογιστές – Φορολογία και λογιστική (Μέρος Α’) – YouTube

200 χρόνια λογιστές – Φορολογία και λογιστική (Μέρος Β’) – YouTube

Ιστορία Λογιστικής – Συζήτηση με τον καθηγητή Βασίλειο Φίλιο (taxheaven.gr)

Και

Μικρά Κατάστιχα – Η ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας

 

●●●

Έκκληση :

Ζητάμε αρχειακό υλικό ( παλιές φωτογραφίες λογιστικών γραφείων, παλιά λογιστικά βιβλία, παλιά έντυπα φορολογικών δηλώσεων (ανεξαρτήτως αν είναι συμπληρωμένα ή όχι, κ.λπ )  που θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση της λογιστικής και της φορολογίας στην Ελλάδα.  

Επίσης ζητάμε από του λογιστικούς συλλόγους, τους ιστοριοδίφες και τους ρέκτες του είδους την βοήθεια για την συλλογή τεκμηρίων σχετικά με την τοπική ιστορία.

Ήδη η Ε.Λ.Φ.Ε.Ε Ρόδου, συλλέγει ανάλογα τεκμήρια από  την εποχή της Ιταλοκρατίας στη Ρόδο.

«ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», λοιπόν .

[ Ἀνὴρ κομπαστής. Ἀνὴρ πένταθλος ἐπὶ ἀνανδρίᾳ ἑκάστοτε ὑπὸ τῶν πολιτῶν ὀνειδιζόμενος, ἀποδημήσας ποτὲ καὶ μετὰ χρόνον ἐπανελθών, ἀλαζονευόμενος ἔλεγεν ὡς πολλὰ καὶ ἐν ἄλλαις πόλεσιν ἀνδραγαθήσας, ἐν τῇ Ρόδῳ τοιοῦτον ἥλατο πήδημα ὡς μηδένα τῶν Ὀλυμπιονικῶν ἐφικέσθαι· καὶ τούτου μάρτυρας ἔφασκε παρέξεσθαι τοὺς παρατετυχηκότας, ἂν ἄρα ποτὲ ἐπιδημήσωσι. Τῶν δὲ παρόντων τις ὑποτυχὼν ἔφη πρὸς αὐτόν· Ἀλλ’, ὦ οὗτος, εἰ τοῦτο ἀληθές ἐστι, οὐδὲν δεῖ σοι μαρτύρων· αὐτοῦ γὰρ καὶ Ῥόδος καὶ πήδημα. Ὁ λόγος δηλοῖ ὅτι ὧν πρόχειρος ἡ δι’ ἔργων πεῖρα, περὶ τούτων πᾶς λόγος περιττός ἐστι.]

(Πηγή : https://el.wiktionary.org/wiki/%CEB7%CE%BC%CE%B1 )

 

●●●

  • «Αν δεν ξέρεις ιστορία, είναι σαν να γεννήθηκες χθες» Howard Zinn, 1922-2010, Αμερικανός ιστορικός

ΑΑΔΕ – myDATA: Προσωρινή αδυναμία διαβίβασης παραστατικών

[ Δεν προβλέπεται σχετικό πρόστιμο, αφενός γιατί είμαστε σε έτος ανοχής και αφετέρου είναι ασυμβίβαστο ο επιβάλων και ο δεχόμενος το πρόστιμο, να είναι το ίδιο πρόσωπο]

●●●

myDATA – timologio: Δυνατότητα προεπισκόπησης πριν την έκδοση του παραστατικού

[Ρητορικό ερώτημα : Αν υπάρχει αδυναμία (όπως ανωτέρω), πως τα διαβιβάζω μετά μέσω της εφαρμογής «timologio»;;;]

Χρόνος έκδοσης παραστατικών με βάση τα Ε.Λ.Π. (ν.4308/2014) και MyData 

[ Επισημαίνω ότι :

Είναι σαφές από το νόμο 4308/2014,  σύμφωνα και με την Οδηγία 2006/112/ΕΕ, ότι το τιμολόγιο φέρει την ημερομηνία στην οποία εκδόθηκε (ΠΟΛ.1003/2014  παρ 11.1.3), παρόλα αυτά πλήθος επιχειρήσεων εξέδιδε τιμολόγια π.χ. την 15η του επόμενου μηνός, τα οποία έφεραν ημερομηνία της 30ης λη 31ης του επόμενου μήνα. 

Άρα στην εποχή της myDATA, η μη δυνατότητα να εκδίδεται τιμολόγιο το οποίο θα φέρει ημερομηνία προγενέστερη της έκδοσης, θα δημιουργήσει οργανωτικά (και όχι μόνο) προβλήματα στις επιχειρήσεις και για κάποιες θα είναι σημαντικά.]

Πολλοί φίλοι με ρωτάνε σε τι ωφελεί η διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο;


Η απάντηση δεν είναι και εύκολη….

●●●

Το μέλλον της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ευρώπη

 Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν καθιερώσει τα τελευταία έτη, συνεχείς ελέγχους συναλλαγών (CTCs -CONTINUOUS TRANSACTION CONTROLS*), με στόχο να καλύψουν το έλλειμμα ΦΠΑ, να αυξήσουν τα έσοδα και να έχουν περισσότερο έλεγχο στα δεδομένα της οικονομίας τους (δείτε το έλλειμα ΦΠΑ για το 2019 εδώ). Ωστόσο, τα καθεστώτα CTC που έχουν υιοθετήσει αυτές οι χώρες δεν είναι ομοιόμορφα. Μέχρι στιγμής, η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που έλαβε παρέκκλιση από την Οδηγία του ΦΠΑ για την θέσπιση  υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ισπανία, υιοθέτησαν μια προσέγγιση ηλεκτρονικής αναφοράς, η οποία αποφεύγει την ανάγκη παρέκκλισης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς δεν επιβάλλει την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση.

●●●

Προβλέψεις της «Τσιγγάνας» για τα myDATA

«Και το 2022, θα είναι έτος χωρίς πρόστιμα».


«Η προθεσμία διαβίβασης των τιμολογίων από τους εκδότες, θα έχει εξαιρέσεις και πέρα από τούς χρήστες της «Ειδικής Φόρμας», από την «αρχή της διαβίβασης σε πραγματικό χρόνο»»

 

●●●

Δώρο Χριστουγέννων 2021 – Δημοσιεύθηκε η απόφαση – Πώς θα πληρωθεί σε εργαζόμενους σε αναστολή σε ενταγμένους στο μηχανισμό «Συν-εργασία»

Επιστρεπτέες Προκαταβολές και ενισχύσεις: Παράταση του προσωρινού πλαισίου της Ευρ. Επιτροπής έως 30.6.2022 και προσαρμογή των ανώτατων ορίων ενίσχυσης

Ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησης για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Εύβοιας – Έως 14.1.2022 οι αιτήσεις

ΑΑΔΕ – mybusinessSupport: Σε λειτουργία η επιχορήγηση επιχειρήσεων στη Β. Εύβοια

Ενίσχυση επιχειρήσεων Πολιτισμού 2021: Παράταση υποβολής αιτήσεων/δηλώσεων

ΟΑΕΔ: Μέχρι 31/12 οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση για νέους ανέργους στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

Έκτακτη ενίσχυση σε ιατρικό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό – Μειώνεται η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης από τον κορωνοϊό σε 90 ημέρες

Τροπολογία για την επικαιροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την παροχή κρατικής αρωγής για θεομηνίες.

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες από τους σεισμούς στην Κρήτη

Αγρότες: Επέκταση μέτρων στήριξης αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση

Τροπολογία για την επικαιροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την παροχή κρατικής αρωγής για θεομηνίες.

●●●

 
Η ηλεκτρονική δήλωση φόρου δωρεών, γονικών παροχών – Από Δευτέρα 13.12.2021 η υποβολή

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση  Α.1249/2021 . Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής.

Ψηφιακό επίδομα μητρότητας: Καταργείται η προσέλευση στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ

Τίθεται σε λειτουργία το ψηφιακό επίδομα μητρότητας (κυοφορίας – λοχείας), μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία που καταργεί την υποχρέωση των εγκύων ασφαλισμένων να προσέρχονται 2 με 3 φορές στα τοπικά υποκαταστήματα για να υποβάλλουν μια σειρά από δικαιολογητικά για την λήψη του επιδόματος.

Διασύνδεση ΑΑΔΕ με το ΓΕΜΗ – Ενάρξεις, διακοπές ή λήξεις εργασιών αλλά και μετοχικές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς επιχειρήσεων απευθείας στην Αρχή

«Η έναρξη, η διακοπή ή η λήξη των εργασιών, αλλά και οι μετοχικές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων, θα περνούν απευθείας στην ΑΑΔΕ, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και εκσυγχρονίζοντας τις υπάρχουσες υποδομές. Ταυτόχρονα, αυτοματοποιούνται όλες οι συναλλαγές που αφορούν τον υπολογισμό και την πληρωμή των φόρων. Πρόκειται για μία συνολική ποιοτική αναβάθμιση, που θα οδηγήσει σε διαφάνεια των διαδικασιών και ποιοτική βελτίωση των συναλλαγών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Εξοικονομώ 2021: Οδηγός Εφαρμογής και Παραρτήματα

Ιστοσελίδα : https://exoikonomo2021.gov.gr

ΤΕΕ: Help Desk «Εξοικονομώ 2021» για μηχανικούς

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Άμεσος διακανονισμός από σήμερα, σε καθημερινή βάση, κάθε ημέρα του χρόνου και όλο το 24ωρο – Νέο μοντέλο «TIPS»

Το νέο μοντέλο άμεσων πληρωμών ΤΑRGET Instant Payment Settlement (“TIPS”)  υποκαθιστά τα διαφορετικά σχήματα άμεσων πληρωμών που είχαν υιοθετηθεί σε επιμέρους χώρες, δημιουργώντας ένα ενιαίο σχήμα με ενιαία χαρακτηριστικά και πλήρη δια-λειτουργικότητα σε όλη την Ευρωζώνη.

Οι άμεσες πληρωμές εντός του σχήματος ΤΙΡS παρέχουν πλέον τη δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών από το κοινό σε καθημερινή βάση, κάθε ημέρα του χρόνου και όλο το εικοσιτετράωρο. Σημειώνεται ότι η απλή μεταφορά πιστώσεων μέσω SEPA, που σήμερα αποτελεί το συνηθέστερο μέσο διατραπεζικών πληρωμών λιανικής, διενεργείται εντός μίας εργάσιμης ημέρας, ενώ πλέον η εκτέλεση πληρωμής στο TIPS ολοκληρώνεται και διακανονίζεται σε μόλις 10 δευτερόλεπτα, είτε αυτή είναι εγχώρια είτε διασυνοριακή.

ΟΑΕΔ: Νέος Αυτόματος Ψηφιακός Βοηθός

Οι πολίτες που θα κάνουν χρήση του chatbot θα υποβάλλουν γραπτά ερωτήματα σε ελεύθερο κείμενο και θα τους παρέχεται αυτοματοποιημένη απάντηση κάθε μέρα και όλες τις ώρες (24/7) για θέματα αρμοδιότητας του ΟΑΕΔ.

Έναρξη λειτουργίας του «Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης» στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας

Η διαδικασία της έγκαιρης προειδοποίησης περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα: 1ον. Ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης υποβάλλει αίτηση στον Μηχανισμό Έγκαιρης Προειδοποίησης, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr). Μέσω αυτής, παρέχει τη συναίνεσή του για την άρση απορρήτου, με σκοπό την αναζήτηση, πρόσβαση, συλλογή, επεξεργασία και διασταύρωση δεδομένων που τον αφορούν. 2ον. Η πλατφόρμα επεξεργάζεται τα οικονομικά στοιχεία, βάσει ειδικών αριθμοδεικτών, όπως για παράδειγμα η κάλυψη βραχυπρόθεσμων οφειλών. Ακολούθως, ο οφειλέτης κατατάσσεται σε ένα από τα τρία επίπεδα κινδύνου αφερεγγυότητας (χαμηλό – μέτριο – υψηλό). 3ον. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει καταταχθεί σε μέτριο ή υψηλό επίπεδο κινδύνου και εφόσον επιθυμεί, τότε αιτείται, μέσω της πλατφόρμας, τον προγραμματισμό της πρώτης συνάντηση για να λάβει δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνει ειδικό ερωτηματολόγιο και επισυνάπτει τυχόν στοιχεία που δεν είναι ψηφιακά διαθέσιμα. Τα εν λόγω στοιχεία μελετώνται από ειδικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ακολούθως παρέχουν ενημέρωση και συμβουλές στον οφειλέτη.

Έρχεται η ηλεκτρονική μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας και το «Car Wallet»

●●●


Καταρχήν δείτε :

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Δεκεμβρίου 2021

Επισημαίνω μερικές :

έως τις 20.12.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης στο Π.Σ. Εργάνη από τους εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που κατέχει θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική, για τη δήλωση κτήσης της ιδιότητας αυτής σε ειδικό πεδίο του πίνακα προσωπικού (Ε4),

έως τις 31.12.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» του Ο.Π.Σ. TAXISnet της Α.Α.Δ.Ε., από τους δικαιούχους της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών,

έως τις 31.12.2021 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης στον e-ΕΦΚΑ για αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας από το επόμενο ημερολογιακό έτος, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολούμενων και αγροτών,

έως τις 31.12.2021 πραγματοποιείται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τους λήπτες αγροτικών επιδοτήσεων που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ,

έως τις 31.12.2021 πραγματοποιείται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας και αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ,

έως τις 31.12.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή,

 έως τις 31.12.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από τους κληρονόμους αποβιωσάντων,

έως τις 31.12.2021 πραγματοποιείται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φυσικών προσώπων που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα,

 έως τις 31.12.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου,

έως τις 31.12.2021 πραγματοποιείται η απόσυρση από την χρήση μοντέλων Φ.Η.Μ. που έλαβαν άδεια καταλληλότητας με βάση τις αποφάσεις Σ.1659/104/1988 και ΠΟΛ.1314/1998 (ΠΟΛ.1196/8.12.2017),

έως τις 31.12.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δηλώσεων στους Ο.Τ.Α., στοιχείων καθορισμού της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου για τον υπολογισμό φόρων, τελών και εισφορών («αδήλωτα τετραγωνικά»),

έως τις 31.12.2021 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης για επιλογή εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού του ορίου απαλλαγής από το Φ.Π.Α,. δικαιούχων πληττόμενων βάσει Κ.Α.Δ. υποκείμενων στο φόρο επιχειρήσεων, που αγοράζουν από το εσωτερικό της χώρας ή εισάγουν αγαθά που προορίζονται να αποτελέσουν αντικείμενο για την πραγματοποίηση εξαγωγών (Κ.Φ.Π.Α. άρθ. 24 παρ. 1 περ. α και β) και ενδοκοινοτικών παραδόσεων (Κ.Φ.Π.Α. άρθ. 28 παρ. 1 περ. α και γ), καθώς και υπηρεσιών που λαμβάνουν και είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις δραστηριότητες αυτές,

 έως τις 31.12.2021 πραγματοποιείται η υποβολή δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» του Ο.Π.Σ. Taxisnet της Α.Α.Δ.Ε., από επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν βάσει του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με επιστρεπτέα προκαταβολή (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV, V, VI και VII),

●●●

Παράταση δηλώσεων ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ μέχρι και την 31η.1.2022

Δείτε και : Απαλλαγή από το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για μετόχους επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις και εμπίπτουν στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 3310/2005

●●●

   Υποχρεώσεις και προθεσμίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην πλατφρόμα supportemployees καθώς και σε λοιπές πλατφόρμες στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό

●●●

Υποβολή ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων – ΤτΕ: «Ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολών και μετά τη λήξη χωρίς καμιά συνέπεια»

«Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανοικτή σε κάθε πρόταση ώστε στο άμεσο μέλλον να αποφεύγεται η διαδικασία της διπλής υποβολής στοιχείων σε ηλεκτρονική μορφή στο ΓΕΜΗ και στην Τράπεζα της Ελλάδος»

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε στην από 24/11/2021 επιστολή της ΠΟΦΕΕ σχετικά με την επανεξέταση της διαδικασίας υποβολής των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων εταιρικής χρήσης στην ΤτΕ.

●●●


Ελεγκτικά

Διεθνές Πρότυπο Ελέγχου Οικονομικών Καταστάσεων για Οντότητες Μειωμένης Πολυπλοκότητας – Πρώτη δημόσια παρουσίαση και συζήτηση στη Ελλάδα επί του σχεδίου

●●●

Λογιστική αντιμετώπιση

ΣΛΟΤ 1556/2021 Λογιστική αντιμετώπιση μελετών κτηρίων και ελέγχου αυθαιρεσιών

Περαιτέρω, ως προσθήκη ή επέκταση κτηριακών εγκαταστάσεων και τεχνικών έργων χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε μόνιμη αύξηση του όγκου, του μεγέθους αλλά και της αναμενόμενης ωφέλειας από την χρησιμοποίηση ή και την εκμετάλλευση αυτών, η οποία, κατά κανόνα, πραγματοποιείται με την χρήση δομικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων αμοιβών για την κατάρτιση αρχιτεκτονικών σχεδίων ή και τεχνικών μελετών και λοιπών συναφών, με το έργο, εξόδων…… Επομένως, οι δαπάνες που αναφέρονται στο ερώτημα πληρούν τα κριτήρια του περιουσιακού στοιχείου και καταχωρίζονται σε προσαύξηση της αξίας του κτηρίου. Επισημαίνεται ότι ο διακεκριμένος εξοπλισμός (μηχανολογικός ή λοιπός) αποτελεί ιδιαίτερη κατηγορία παγίου και η αξία κτήσης του καταχωρίζεται στους οικείους λογαριασμούς.

ΣΛΟΤ 1568/2021 Εγγραφές σε διπλογραφικά βιβλία οικοδομικής εταιρείας από την πληρωμή με συμβόλαιο ημιτελούς ακινήτου η παράδοση του οποίου θα γίνει με την ολοκλήρωση της κατασκευής

Στην περίπτωση κατάρτισης συμβολαίου ημιτελούς ακινήτου προτείνεται η πίστωση του λογαριασμού 30.05 «Προκαταβολές πελατών» (σχέδιο λογαριασμών Ε.Γ.Λ.Σ.) ή 30.01.03 «Προκαταβολές μη συνδεδεμένων πελατών» (σχέδιο λογαριασμών Ε.Λ.Π.) ως προκαταβολή που έλαβε η επιχείρηση έναντι της πώλησης.

 

●●●

Ε.Π.Ε με αόριστη διάρκεια ( Τέλος καλό όλα καλά )

Νόμος 4872/2021 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νομος για τη διάρκεια των Ε.Π.Ε.- Ι.Κ.Ε και τη μείωση της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τον κορωνοϊό

Σημαντική επισήμανση :

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στις 6.12.2021. Μετά την ψήφιση του νόμου Νόμος 4872/2021 έχουμε : Κατάργηση της παρόδου ορισμένου χρόνου ως αιτίας λύσης των Ε.Π.Ε.- Ι.Κ.Ε (άρθρα 50 έως 55) .

●●●

« Κύριε διευθυντά μου επιτρέπετε να πάω κάπου κοντά με τη μνηστή μου?. Να πας, να πας και μην ξεχνάς τους ισολογισμούς τις ΑΒΕΠ. …»

«Καλώς ήλθε το δολλάριο» (ταινία, του 1967)

 « Τα «Καθολικά» και τα «Ορθόδοξα» »

«Αχ! Αυτή η γυναίκα μου» (ταινία, του 1967)

 

Αρθρογραφία

Πότε μπορεί ο φορολογούμενος να καταστρέψει το αρχείο του; ( Του Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία της Νίκης Χατζοπούλου και της Νατάσσας Δαλιάνη )

[ Πολύ σημαντικό ]

 Οδηγός μείωσης των φορολογητέων κερδών και του φόρου (χρήση 2021) – 7 κατηγορίες και 53 περιπτώσεις – επιδοτήσεις (έσοδα), που δεν φορολογούνται ( Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος )

1) Επιδοτήσεις (Έσοδα), που δεν Φορολογούνται [24 Περιπτώσεις]

2) Δαπάνες και Αγορές Παγίων οι οποίες «πριμοδοτούνται» φορολογικά. [7 Περιπτώσεις]

3) Μερίσματα και Κέρδη από Πώληση Μετοχών [2 Περιπτώσεις]

4) Επενδύσεις που εντάσσονται σε Αναπτυξιακούς Νόμους και έχουν Φορολογική Απαλλαγή. [2 Περιπτώσεις]

5) Διαφορά Λογιστικής και Φορολογικής Βάσης Προηγούμενων Ετών (Έξοδα, που είχαν αναμορφωθεί φορολογικά σε προηγούμενες Χρήσεις και μπορούν στην Χρήση 2021, να αναγνωριστούν Φορολογικά ) [4 Περιπτώσεις]

6) Ειδικές Περιπτώσεις [12 Περιπτώσεις]

7) Ζημίες παρελθουσών χρήσεων

Ανάλωση κεφαλαίου κατοίκων εξωτερικού ( Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς )

Αποζημίωση τηλεργασίας – Προσαύξηση περιουσίας – Ανάκληση φορολογικής δήλωσης – Δημοφιλή ερωτήματα ( Επιστημονική Ομάδα της ARTION)

Ε9 στις διάφορες φάσεις των απαλλοτριώσεων ακινήτων από τους Ο.Τ.Α. – Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα ιδιοκτητών απαλλοτριωμένων ακινήτων αλλά και των Ο.Τ.Α. ( Ορέστης Σεϊμένης – Αλεξάνδρα Γεράγγελου)

Για ποιες χρήσεις η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να εκδώσει και να κοινοποιήσει πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ), τελών χαρτοσήμου και σχετικών προστίμων έως 31.12.2021;

Γιατί η 10η.12.2021 (ημέρα Παρασκευή) είναι κρίσιμη ημερομηνία; (Του Φώτη Τσιατούρα)

Όλες αυτές τις ημέρες έως τις 10.12.2021 ή ενδεχομένως και αργότερα πάρα πολλοί φορολογούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα, Νομικά Πρόσωπα, Νομικές Οντότητες, κ.λπ.) έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν σημειώματα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου  και τον προσωρινό διορθωτικό προσδιορισμό φόρου. Στις περιπτώσεις αυτές και έχοντας υπόψη τα παραπάνω  θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική μελέτη αυτών με την συνδρομή του Λογιστή τους ή του Φοροτεχνικού ή του Νομικού πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια. Χρόνος, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει (20ήμερο) για να απαντήσουν στη Φορολογική Αρχή.

Φορολογικές επιπτώσεις για το προβληματικό 2015 ( Του Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία της Νίκης Χατζοπούλου)

 

●●●

Σημαντικό :

Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου όταν διορθώνεται λάθος κατά άρθρο 28 ΕΛΠ «Μεταβολές λογιστικών πολιτικών και εκτιμήσεων και διόρθωση λαθών»  ή ΔΛΠ 8

Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος συνεπεία διόρθωσης λάθους, κατά τα ανωτέρω, για τη δικαιολόγηση της απόκλισης μεταξύ των δεδομένων της τροποποιητικής δήλωσης και των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, αναφέρουν στις «Σημειώσεις του Φορολογούμενου» της «Κατάστασης Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα» (έντυπο Ε3) τον λόγο στον οποίο οφείλεται η απόκλιση, καθώς και τον χρόνο που έγινε η διόρθωση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και περαιτέρω, φυλάσσουν στο αρχείο τους τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη διόρθωση του λάθους.

Δείτε την Ε.2228/2021 στο φορολογικό αρχείο του κόμβου

●●●

 ΦΠΑ στην ΕΕ: Δυνατότητα για μόνιμους μειωμένους συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου – Διεύρυνση των μειωμένων συντελεστών για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων

●●●

ΔΕΔ και ΣτΕ  – Αποφάσεις

ΣτΕ 1108/2021 Δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ για δαπάνες ανέγερσης, προσθήκης ή βελτίωσης σε μισθωμένο ακίνητο ανεξάρτητα από τη διάρκεια της μισθωτικής σχέσης

ΔΕΔ Α 3532/2021 Ζημιά από διάθεση μετοχών με την μορφή δικαιώματος προαίρεσης (option) σε δικαιούχους συνδεδεμένων εταιρειών

 ●●●

 

 

 

Προσδιορισμός των επιχειρήσεων που υποχρεούνται να καταχωρίζουν ψηφιακά στοιχεία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

( Ισχύει από 1.1.2022)

Υπ. Εργασίας: Περιστατικά βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας – Πώς θα διενεργείται η διαδικασία ενώπιον του ΣΕΠΕ

1. Κάθε πρόσωπο, είτε είναι εργαζόμενος, είτε εργοδότης, που θίγεται από περιστατικό βίας και παρενόχλησης σε βάρος του έχει δικαίωμα αίτησης ενώπιον του ΣΕΠΕ για την επιβολή κυρώσεων στον εργοδότη εφόσον αυτός δεν λαμβάνει μέτρα

2 Για να είναι παραδεκτή η αίτηση, θα πρέπει να είναι επώνυμη, έγγραφη και συγκεκριμένη, με αναγραφή των πλήρων στοιχείων του αιτούντος-θιγομένου και του καθ’ ου (που αφορά η καταγγελία), καθώς και των συγκεκριμένων περιστατικών ή συμπεριφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία……….

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και συνέχιση καταβολής του

Κατόπιν των ανωτέρω, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται μέχρι την έκδοση της κοινής Υπουργικής απόφασης της παρ.10 του άρθρου 18 του ν.4354/2015.

Αλληλέγγυα ευθύνη καταβολής ασφαλιστικών οφειλών – Παράταση υποβολής αίτησης από φυσικά πρόσωπα για απαλλαγή. Εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν. 4826/2021, με τις οποίες τροποποιήθηκε το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 44 του άρθρου 66 του ν. 4646/2019, προβλέπεται ότι η καταληκτική προθεσμία υποβολής αίτησης από τα φυσικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 για την απαλλαγή τους από την αλληλέγγυα ευθύνη καταβολής των ασφαλιστικών οφειλών νομικών προσώπων παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και προσδιορίζονται για πρώτη φορά ενδεικτικές περιπτώσεις έλλειψης υπαιτιότητας

Πιστοποίηση λογιστών και δικηγόρων για έκδοση συντάξεων – Αλλαγές με νέα απόφαση

Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης σε 50 ημέρες για το 2021 και τη χορήγηση επιδοματος ανεργιας σε όλους του εποχικά απασχολούμενους. Νόμος 4872/2021. (άρθρο 56).

Ο ΟΑΕΔ ενσωματώνει το νέο ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης δεξιοτήτων, ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων (ESCO)

Μέσω του ESCO, ενισχύονται σημαντικά οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και ιδιαίτερα η διαδικασία σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, καθώς οι αναζητούντες εργασία θα μπορούν να εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους με δεξιότητες, ικανότητες, προσόντα και γνώσεις, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να περιγράφουν με πιο λεπτομερή τρόπο τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας και, παράλληλα, να αναγνωρίζουν ορθότερα τις δεξιότητες των υποψηφίων.

 ●●●

ΕΦΕΕΑ: Επιστολή σχετικά με την επιβολή προστίμων του άρθρου 53 και 54 του ν. 4174/2013 όταν υποβάλονται εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις

ΕΛΦΕΕ Ν. Μεσσηνίας: Αίτημα για κατάργηση προστίμου για δηλώσεις αναδρομικών

ΠΟΦΕΕ: Αίτημα για επαναλειτουργία πλατφορμών ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, υποβολής υπεύθυνης δήλωσης εργοδοτών και εντύπου Ε4

ΕΦΕΕΘ: Επιστολή σχετικά με την επίλυση θέματος στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ που αφορά το προειδοποιητικό μήνυμα της εκπρόθεσμης δήλωσης πριν την οριστική υποβολής τους

Κοινό αίτημα Οργανώσεων για εξάμηνη παράταση του πλαισίου μεταβιβάσεων ακινήτων

Η ένατη εβδομαδιαία εκπομπή της ΠΑΕΛΟ: ” Μαζί Κάθε Εβδομάδα”, φιλοξένησε τον κο Γεώργιο Χριστόπουλο. 9η Συνάντηση “ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΖΙ” – 10-12-2021 – YouTube

 

●●●

 

 

«ΣΤΟΠ» στις αθέμιτες πρακτικές από μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες

Ξεκινά από το 2022 η διαδικασία της φορολογικής εναρμόνισης στην Ε.Ε.

Εξασφάλιση Στέγης για Όλους – Συνταγματική Υποχρέωση της Πολιτείας

Από 15 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τμήματα μετεκπαίδευσης ανέργων και εργαζομένων του τουριστικού κλάδου

 ●●●

“Λογιστής”. Έργο του James Homer Brown [Oil On Masonite 24″ X 38″]

«The accountant». Fonzy Nils, an italian illustrator, designer and visual artist.

Ο “ονειροπόλος Λογιστής” του Norman Rockwell – 1924

  •  Επίλογος «Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής» :  « Να είστε ρεαλιστές, να ζητάτε το αδύνατο »  ( Σύνθημα του «Γαλλικού Μάη»  * )


«Ελεύθερη πληροφόρηση», «Εγώ συμμετέχω, εσύ συμμετέχεις, εμείς συμμετέχουμε – αυτοί επωφελούνται», «Η ομορφιά είναι στους δρόμους», «Γράψτε παντού! Πριν γράψετε, μάθετε να σκέφτεστε», «Καταναλώστε λιγότερο, ζήστε περισσότερο», «Δεν θέλουμε έναν κόσμο, όπου η βεβαιότητα ότι δεν θα πεθάνουμε από ασιτία ανταλλάσσεται με τη βεβαιότητα ότι θα πεθάνουμε από πλήξη».

[ Πηγή : Οι αφίσες του «γαλλικού» Μάη του ’68 παρουσιάζονται στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

https://www.zougla.gr/politismos/article/i-afises-tou-galikou-mai-tou-68-parousiazonte-sti-15i-die8ni-ek8esi-vivliou ]

  ●●●

Δύναμη, Υγεία και Προσοχή