Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Τραπεζοκεντρικό ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών ευνόησε και το ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στα υψηλά ημέρας στις  867,54 μονάδες με άνοδο 0,96%. Και εδώ πρωταγωνίστριες ήταν οι τραπεζικές μετοχές και ορισμένα blue chips (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Lamda Development)  που μετά από μία εναλλαγή αγοραστών-πωλητών κατάφεραν να κλείσουν με ανοδική κίνηση.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλά και πάλι στα 48,2 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 57 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 1,16% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,68%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (2,53%), Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (2,37%), Τραπεζών (2,14%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-0,66%) με νέα υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο OTE, η ΕΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Eurobank, η Αlpha Bank, η ΔΕΗ.

Διεθνείς αγορές

Η άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα ευνοήσει τις αμερικανικές τράπεζες εκτιμούν οι επενδυτές και έτσι η έναρξη των συνεδριάσεων στα αμερικανικά χρηματιστήρια έφερε σημαντική ανάκαμψη και στις τραπεζικές μετοχές και στους δείκτες. Ήδη ο Dow Jones προσεγγίζει τις 34.800 μονάδες και ο S&P 500 τις 4.500 μονάδες.
 
Το τραπεζοκεντρικό ράλι επηρέασε θετικά και τους ευρωπαϊκούς δείκτες οι οποίοι ανέκαμψαν και πέρασαν οι περισσότεροι σε σημαντικές ανοδικές μεταβολές. Ενδεικτικά ο γερμανικός DAX (άνοδο 1%) διαμορφώνονταν στις 14.500 μονάδες, ο γαλλικός CAC (1,05%) στις 6.700 μονάδες, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατέγραφε άνοδο 1,1% ενώ ανοδικά συνεχίζει και ο βρετανικός FTSE 100 φτάνοντας στις παρυφές των 7.500 μονάδων κινούμενος πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του. Γενικότερα, οι χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας κινούνται ανοδικά αγνοώντας ή μάλλον ενσωματώνοντας ενδοσυνεδριακά τους όποιους οικονομικούς κραδασμούς προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκτίναξη του πληθωρισμού διεθνώς.

Ειδικά στην Ε.Ε. υπάρχει βεβαιότητα ότι το επόμενο Eurogroup θα συζητήσει προτάσεις είτε για διαχείριση του χρέους, είτε για έκδοση ευρωομολόγου είτε για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.