Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Τροπολογία με θέματα για τους ΟΤΑ και διάταξη για την ηλεκτρονική εφαρμογή COVID-19

Τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις» με την οποία ρυθμίζονται θέματα διαφόρων Υπουργείων και ειδικότερα:

1. Παρατείνεται για ένα (1) ακόμη έτος, έως την 31η.12.2022 (λήγει την 31η.12.2021), η εποπτεία λειτουργίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μόνιμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (Ο.Σ.Μ.Α.Ε.Σ.) από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο επαναφέρθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών (άρθρο 56 του ν. 4557/2018) και εξακολουθεί να διέπεται από τις ιδρυτικές του διατάξεις (α.ν.564/1968).

2. Παρατείνονται, από τη λήξη τους, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ι.δ.ο.χ.) των υποψηφίων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης των Καταστημάτων Κράτησης που περιλαμβάνονταν στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 6Κ/2018 του ΑΣΕΠ (τ. 17) και απασχολούνται προσωρινά στα Καταστήματα Κράτησης, μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας των διοριστέων στις αντίστοιχες θέσεις, σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες διοριστέων της ίδιας προκήρυξης και κατ’ ανώτατο όριο τεσσάρων (4) μηνών, οπότε και λήγουν αυτοδικαίως και χωρίς την καταβολή οποιοσδήποτε αποζημίωσης.

3. α. Παρατείνεται μέχρι την 31η. 1.2023, η προθεσμία απόδοσης λογαριασμού των μνημονευόμενων Χρηματικών Ενταλμάτων Προπληρωμής (Χ.Ε.Π.) που εκδόθηκαν εντός του έτους 2021 και αφορούν σε δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης καθώς και σε δαπάνες Μεταναστευτικών ροών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

β. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η παράταση της προθεσμίας απόδοσης λογαριασμού Χ.Ε.Π. μέχρι ένα έτος πέραν του ενός μηνός από τη λήξη του οικονομικού έτους κατά το οποίο εκδόθηκε το Χ.Ε.Π. και για δαπάνες παροχής υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. (Κατά τα ισχύοντα, επιτρέπεται μόνο για δαπάνες προμηθειών.)

4. Εισάγεται παρέκκλιση από το ισχύον πλαίσιο (άρθρο 107 του ν.4714/2020) για τον μηχανισμό αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους από τους ο.τ.α. και συγκεκριμένα προβλέπεται ότι, κατά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης, η παρακράτηση σε ποσοστό έως 25% του ενός δωδέκατου (1/12) της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς ΙΙόρους (ΚΑΠ), διενεργείται χωρίς την τήρηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων (τεκμηρίωση αδυναμίας πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του οικείου ο.τ.α.).

5.Επιτρέπεται η παράταση έως την 31η.3.2022, της διάρκειας των συμβάσεων προσωπικού ι.δ.ο.χ. που απασχολείται στους ο.τ.α. α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού, εφόσον υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις ή σε περίπτωση που δεν επαρκούν με αναμόρφωση του προϋπολογισμού τους, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Η παράταση αφορά σε συμβάσεις που είναι ενεργές κατά την ημερομηνία δημοσίευσης των προτεινόμενων ρυθμίσεων, το δε προσωπικό μπορεί να διατίθεται και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για τις ανάγκες ελέγχου εισόδου σε αυτά.

6. α. Ρυθμίζονται θέματα αποσπάσεων και μετατάξεων τακτικών υπαλλήλων των ο.τ.α. β’ βαθμού, που διενεργούνται κατά παρέκκλιση των κύκλων κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ).

β. Παρατείνεται μέχρι την 14η.1.2022, η προθεσμία ολοκλήρωσης των μετατάξεων που διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4829/2021.

7.Παρατείνεται μέχρι και την 31η. 12.2022, η διάρκεια μετακίνησης του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ζακύνθου στον Δήμο Ζακύνθου, που διενεργήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4257/2014 [για χρονικό διάστημα έως δύο (2) έτη με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης].

8.Τροποποιείται η κείμενη νομοθεσία (ν. 4512/2018 και ν.4821/2021) αναφορικά με τη στελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων του Ελληνικού Κτηματολογίου (ν.π.δ.δ., φορέας Γενικής Κυβέρνησης) και ειδικότερα:

α.
Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση των Αναπληρωτών Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων ή Υποκαταστημάτων, οι οποίοι μετά τη λήξη της θητείας τους και της τυχόν ανανέωσής της, επιστρέφουν αυτοδικαίως στα καθήκοντά τους στο Κτηματολογικό Γραφείο ή στο Υποκατάστημα, όπου αρχικά είχαν ενταχθεί σε προσωποπαγή θέση Αναπληρωτή ΙΙροϊσταμένου, κατά τα ισχύοντα.

β.
Επανακαθορίζονται τα προσόντα για την τοποθέτηση Προϊσταμένων ή των νομίμων αναπληρωτών τους των καταργούμενων εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων, σε θέσεις Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων ή Υποκαταστημάτων του Ελληνικού Κτηματολογίου.

γ. Εξαιρούνται από την απαγόρευση απόσπασης ή μετάταξης του προσωπικού του Ελληνικού Κτηματολογίου σε φορείς του δημόσιου τομέα, οι υπάλληλοι των οποίων οι αποφάσεις απόσπασης ή μετάταξης ολοκληρώθη κατ’ ή έλαβαν Κωδικό Αριθμό Δημοσίευσης (ΚΑΔ) μέχρι και την 31η.8.2021.

9.Προβλέπεται ότι. περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητα των οικείων ο.τ.α. α’ ή β’ βαθμού και τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα σύμφωνα με το εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο, χωρικής αρμοδιότητάς τους, τα οποία καταχωρίσθηκαν στις κτηματολογικές εγγραφές ως «άγνωστου ιδιοκτήτη» σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 49 του ν. 4821/2021 (διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και σύμφωνη γνώμη της κτηματικής υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών).

10. α. Παρέχεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο, για την ορθή εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού και για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος αυτός, η δυνατότητα αποθήκευσης, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές (mobile application), πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων εμβολιασμού, διαγνωστικού ελέγχου ή νόσησης από τον κορωνοϊό καθώς και των στοιχείων ταυτοποίησης του ιδίου προσώπου κατά τον έλεγχο των εν λόγω πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα (άντληση στοιχείων, ειδικές προβλέψεις για ανήλικους κ.λπ.).

β. Υπεύθυνος επεξεργασίας για τη λειτουργία της ανωτέρω εφαρμογής ορίζεται το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο αναλαμβάνει τις σχετικές υποχρεώσεις (λήψη αναγκαίων μέτρων ασφαλείας των λαμβανομένων στοιχείων, προστασία διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση κ.λπ.)

γ. Με υπουργική απόφαση, μπορεί να καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα λειτουργίας της ανωτέρω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής και λοιπά ζητήματα εφαρμογής των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

11.   Παρατείνεται, από την 1η.1.2022 έως την 30η.6.2022, η διάρκεια της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία ακολούθως λύεται και τίθεται αυτοδικαίως σε εκκαθάριση. Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής ορίζονται εκκαθαριστές και παραμένουν στη\’ Επιτροπή για τις ανάγκες της εκκαθάρισης, η οποία πρέπει να έχει περατωθεί οριστικά εντός έξι (6) μηνών από τη λύση της Επιτροπής.

12. Επανακαθορίζεται, αυξανόμενος κατά δύο (2), ο αριθμός των μελών της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (άρθρο 32 του  ν. 4780/2021), η οποία αποτελείται εφεξής από δεκατρία (13) μέλη (αντί ένδεκα, που προβλέπεται σήμερα).

13. Τροποποιείται ο ν. 4870/2020, κατά το μέρος που αναφέρεται στην οργάνωση και λειτουργία της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και συγκεκριμένα ορίζεται ότι, έως τη δημοσίευση του Οργανισμού της Επιτροπής (π.δ.), η οικονομική υποστήριξη της ΕΕΔΑ διενεργείται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβαίνει σε καταχώριση αναλαμβανόμενων δεσμεύσεων, εκκαθάριση, ενταλματοποίηση και πληρωμή των αντίστοιχων δαπανών της Επιτροπής. (Κατά τα ισχύοντα, η εν λόγω υποστήριξη παρέχεται από την Προεδρία της Κυβέρνησης).


Προτεινόμενες διατάξεις

Άρθρο 1
Παράταση εποπτείας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η ισχύς της παρ. 1 του άρθρου 56 του ν. 4557/2018 (Α’ 139), ως προς την επαναφορά της εποπτείας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μόνιμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (Ο.Σ.Μ.Α.Ε.Σ.) στο Υπουργείο Οικονομικών από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρατείνεται έως τις 31.12.2022.

Άρθρο 2
Ανανέωση συμβάσεων εργασίας ΙΔΟΧ των υποψηφίων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης των Καταστημάτων Κράτησης

Οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) των υποψηφίων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης των Καταστημάτων Κράτησης της προκήρυξης 6Κ/2018 (τ. ΑΣΕΠ 17), που απασχολούνται προσωρινά στα Καταστήματα Κράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις περί της πρόσληψης βάσει προσωρινών πινάκων κατάταξης των υποψηφίων σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την κάλυψη ιδιαίτερης σημασίας επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών, καθώς και κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 72 του ν. 4795/2021 (Α’ 62) παρατείνονται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου, από τη λήξη τους και μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας των διοριστέων στις αντίστοιχες θέσεις, σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες διοριστέων της ίδιας προκήρυξης και κατ’ ανώτατο όριο τεσσάρων (4) μηνών, οπότε και λήγουν αυτοδικαίως και χωρίς την καταβολή οποιοσδήποτε αποζημίωσης.

Άρθρο 3

Παράταση προθεσμίας απόδοσης λογαριασμού των Χρηματικών Ενταλμάτων Προπληρωμής – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 1 π.δ. 97/2011

1. Η προθεσμία απόδοσης λογαριασμού των Χρηματικών Ενταλμάτων Προπληρωμής 7996/2021, 13524/2021, 28907/2021, 28908/2021, 54404/2021, 88715/2021, 89531/2021, 113541/2021 που εκδόθηκαν στον προϋπολογισμό του ειδικού φορέα 1047-201-0000000 «Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης» και 1047-701-0000000 «Δαπάνες Μεταναστευτικών ροών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» εντός του έτους 2021, παρατείνεται μέχριτην 31η.1.2023.

2. Στο στοιχείο ί) της υποπαρ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 97/2011 (Α’ 232) προστίθενται οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από πλήρως αιτιολογημένη πρόταση του οικείου Διατάκτη και εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου ή του Ειδικού Λογιστηρίου, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, να παρατείνεται η προθεσμία απόδοσης λογαριασμού για τις κατωτέρω κατηγορίες Χ.Ε.Π., ως ακολούθως: α. Μέχρι ένα (1) έτος για Χ.Ε.Π. που αφορούν δαπάνες: ΐ) προμηθειών και παροχής υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, προμηθειών του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και δαπάνες προμηθειών και παροχής υπηρεσιών της ΕΥΠ, που έχουν χαρακτηρισθεί με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού ή του κατά νόμο εξουσιοδοτημένου οργάνου, ως απόρρητες, ϋ) προμηθειών, παροχής υπηρεσιών και δημοσίων έργων των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό, β. Μέχρι δύο (2) έτη για Χ.Ε.Π. που αφορούν: ί) δαπάνες και προμήθειες εξωτερικού, ϋ) επιδοτήσεις εν γένει, προκειμένου για Χ.Ε.Π. που εκδίδονται στο όνομα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.».

Άρθρο 4
Ρύθμιση για τον μηχανισμό αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης

Κατά την πρώτη εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 107 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), το ποσό που παρακρατείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ενός δωδέκατου (1/12) της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης που δικαιούται ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργικές και λοιπές γενικές δαπάνες μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Άρθρο 5
Παράταση διάρκειας συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού λόγω COVID-19

1. Συμβάσεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, οι οποίες συνήφθησαν σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 74 του ν. 4745/2020 (Α’ 214), δύνανται να παραταθούν από τη λήξη τους και μέχρι τις 31.3.2022 με απόφαση της οικείας οικονομικής επιτροπής και υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης των απαιτούμενων πιστώσεων για τη μισθοδοσία του προσωπικού αυτού. Εάν δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό πίστωση ή η υπάρχουσα δεν επαρκεί, με την ίδια απόφαση γίνεται δεσμευτική εισήγηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το οικείο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, στην πρώτη, μετά την παράταση, συνεδρίασή του.

2. Η παράταση των συμβάσεων της παρ. 1 αφορά προσωπικό που οι συμβάσεις του είναι ενεργές κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος και δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας των απασχολούμενων. Επ’ αυτών δεν εφαρμόζονται οι περιορισμοίτων άρθρων 5 και 7 του π.δ. 164/2004 (Α’ 134), καθώς και οι περιορισμοί της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4765/2021 (Α’ 6). Ο συνολικός χρόνος διάρκειας των εν λόγω συμβάσεων, περιλαμβανομένων των παρατάσεών τους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ανώτατο χρονικό διάστημα των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών κατά την έννοια του άρθρου 6 του π.δ. 164/2004.

3. Με απόφαση του οικείου Δημάρχου, δύναται κατ’ εξαίρεση, το προσωπικό του παρόντος, να διατίθεται και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για τις ανάγκες ελέγχου εισόδου σε αυτά, λόγω του αυξημένου όγκου εργασιών που παρέχουν στους πολίτες.

Άρθρο 6
Νομοτεχνικές διορθώσεις και συμπληρώσεις ν. 4873/2021

1. Το άρθρο 35 του ν. 4873/2021 (Α’ 248) περί αποσπάσεων και μετατάξεων τακτικών υπαλλήλων Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, που διενεργούνται κατά παρέκκλιση των κύκλων κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, εφαρμόζεται και στους ΟΤΑ β’ βαθμού. Η παρούσα εφαρμόζεται και για τις εκκρεμείς κατά τη δημοσίευση του παρόντος αποσπάσεις ή μετατάξεις υπαλλήλων Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και Ο.Τ.Α. β’ βαθμού, που διενεργούνται κατά παρέκκλιση των κύκλων κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

2. Ο τίτλος του άρθρου 53 του ν. 4873/2021 τροποποιείται με τη διαγραφή της φράσης «σε κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου» και την προσθήκη της φράσης «στον Δήμο» και διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 53

Αυτοδίκαιη περιέλευση της διαδημοτικής επιχείρησης με την επωνυμία «Διαδημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, Διαδημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμων Κέρκυρας (ΔΙΑ.ΠΕ.ΘΕ. -ΔΙΑ.Κ.Ε.ΔΗ.Κ.)» στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων».

3. Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου του άρθρου 58 του ν. 4873/2021, περί επανακαθορισμού της προθεσμίας ολοκλήρωσης μετατάξεων της παρ. 10 του άρθρου 20 του ν. 4829/2021 (Α’ 166), παρατείνεται μέχρι τις 14.1.2022.

Άρθρο 7

Ζητήματα προσωπικού του καταργημένου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ζακύνθου (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Ζακύνθου)

Η διάρκεια μετακίνησης του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ζακύνθου στον Δήμο Ζακύνθου, η οποία διενεργήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4257/2014 (Α’ 93), παρατείνεται μέχρι και τις 31.12.2022.

Άρθρο 8

Στελέχωση Κτηματολογικών Γραφείων ή Υποκαταστημάτων- Τροποποίηση παρ. 2 και 4 άρθρου 18 ν. 4512/2018

1. Στην παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 4512/2018 (Α’ 5), μετά το έβδομο εδάφιο προστίθεται νέο όγδοο εδάφιο για την άσκηση καθηκόντων Αναπληρωτή Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου μετά τη λήξη της θητείας του ως Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου και η παρ. 2 τροποποιείται ως εξής:

«2. Με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στην παρ. 4, οι θέσεις της παρ. 1 καλύπτονται με διορισμό, για θητεία πέντε (5) ετών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται. Τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό στις θέσεις της παρ. 1 είναι σωρευτικά τα ακόλουθα: α) τίτλος σπουδών Τμήματος Νομικής, β) καλή γνώση μίας τουλάχιστον εκ των γλωσσών αγγλικής, γαλλικής ή γερμανικής, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39) και γ) άσκηση δικηγορικού ή συμβολαιογραφικού λειτουργήματος ή προϋπηρεσία στη Νομική Διεύθυνση ή σε Νομικό Τμήμα Κτηματολογικού Γραφείου του Φορέα και των νομικών προσώπων που διαδέχθηκε ή προϋπηρεσία σε θέση υποθηκοφύλακα, για δέκα (10) έτη συνολικά. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους αναστέλλεται η άσκηση του δικηγορικού ή συμβολαιογραφικού λειτουργήματος. Για την προκήρυξη των θέσεων εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά από πρόταση του Φορέα, η οποία αναρτάται στο Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και στις ιστοσελίδες του Φορέα, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΑΣΕΠ. Η επιλογή των προϊσταμένων διενεργείται από τριμελή Επιτροπή, τα μέλη της οποίας ορίζονται από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η οποία αποτελείται από: α) μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) με τον αναπληρωτή του, ως Πρόεδρο της Επιτροπής, β) ένα στέλεχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και γ) τον Γενικό Διευθυντή του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Οι επιλεγέντες διορίζονται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Υπάλληλος ΠΕ Νομικών που επιλέχθηκε και του ανατέθηκαν καθήκοντα προϊσταμένου σε θέση της παρ. 1, μετά τη λήξη της θητείας του πρώτου εδαφίου της ίδιας παραγράφου και της τυχόν ανανέωσής της, επιστρέφει στην οργανική του θέση εργασίας. Αναπληρωτής Προϊστάμενος Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος που επιλέχθηκε και του ανατέθηκαν καθήκοντα προϊσταμένου σε θέση της παρ. 1, μετά τη λήξη της θητείας του και της τυχόν ανανέωσής της επιστρέφει αυτοδικαίως στα καθήκοντά του στο Κτηματολογικό Γραφείο ή στο Υποκατάστημα, κατά περίπτωση, όπου αρχικά εντάχθηκε σε προσωποπαγή θέση Αναπληρωτή Προϊσταμένου σύμφωνα με την παρ. 4 και την απόφαση της παρ. 7 του άρθρου

1. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης δύνανται να ορίζονται τα ειδικότερα προσόντα, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία επιλογής και διορισμού και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Η έκδοση της απόφασης αυτής δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή

της παρούσας. Με όμοια απόφαση ρυθμίζεται η διαδικασία ανανέωσης της θητείας του πρώτου εδαφίου.»

2. Η περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 4512/2018 τροποποιείται ως προς τις προϋποθέσεις κάλυψης των θέσεων Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων από τους νόμιμους αναπληρωτές Προϊσταμένων καταργούμενων εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, οι θέσεις της παραγράφου 1, καλύπτονται ως εξής:

α) από τους Προϊσταμένους και, όπου αυτοί ελλείπουν, από τους νόμιμους αναπληρωτές τους, των καταργούμενων εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων, εφόσον δεν έχουν υποβάλει αίτηση μετάταξης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 20 και, ειδικά για τους νόμιμους αναπληρωτές, εφόσον αυτοί έχουν αναλάβει καθήκοντα τουλάχιστον ένα (1) έτος πριν από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 7 του άρθρου 1.

β) από τους ειδικούς άμισθους Υποθηκοφύλακες εφόσον υποβάλουν στο Φορέα σχετική αίτηση εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την πρόσκληση του επόμενου εδαφίου. Ο Φορέας αποστέλλει, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος, προς τους υπηρετούντες άμισθους Υποθηκοφύλακες, πρόσκληση προς υποβολή αίτησης μεταφοράς και ένταξης στο Φορέα. Η ένταξη των ειδικών άμισθων Υποθηκοφυλάκων σε υπαλληλικό βαθμό διενεργείται με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των άρθρων 80 και 82 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, όπως ισχύει). Η υπηρεσία των ανωτέρω στις θέσεις αμίσθων Υποθηκοφυλάκων θεωρείται ως πραγματική δημόσια υπηρεσία για κάθε νόμιμη συνέπεια.

Στις θέσεις της παρ. 1 τοποθετείται, κατά τα οριζόμενα στην απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 1, όποιο από τα πρόσωπα των περιπτώσεων α’ και β’ του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου υπηρετούσε στο καταργούμενο, έμμισθο ή άμισθο, υποθηκοφυλακείο της έδρας του Κτηματολογικού Γραφείου ή του Υποκαταστήματος.

Όσοι από τους Υποθηκοφύλακες δεν υποβάλλουν αίτηση διορισμού στις θέσεις της παρ. 1, επαναδιορίζονται ως δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο οποίο ήταν δικηγόροι πριν από το διορισμό τους ως Υποθηκοφύλακες ή διορίζονται ως συμβολαιογράφοι, σε κενή θέση στην έδρα του ειρηνοδικείου της περιφέρειας του εφετείου όπου υπηρετούσαν, εφόσον είχαν καταλάβει θέση υποθηκοφύλακα κατόπιν επιτυχίας τους σε σχετικό διαγωνισμό.

Όσοι από τα πρόσωπα των περιπτώσεων α’ και β’ της παρούσας παραγράφου υποβάλουν αίτηση μεταφοράς και ένταξης και δεν διοριστούν στις θέσεις της παρ. 1, εντάσσονται σε προσωποπαγή θέση Αναπληρωτή Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου.

Με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα ειδικότερα καθήκοντα που ασκούνται από τους αναπληρωτές Προϊσταμένους Κτηματολογικών Γραφείων ή Υποκαταστημάτων της παρούσας παραγράφου».

Άρθρο 9

Μετάταξη προσωπικού του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και των έμμισθων υποθηκοφυλακείων – Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 18 ν. 4821/2021

1. Στην nap. 1 του άρθρου 18 του ν. 4821/2021 (ΑΊ34) προστίθεται δεύτερο εδάφιο για τη δυνατότητα απόσπασης, μετάταξης και μετακίνησης καθ’ οιονδήποτε τρόπο του προσωπικού του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» σε άλλον Φορέα του Δημόσιου Τομέα και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, το προσωπικό του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» εξαιρείται από τη δυνατότητα απόσπασης, μετάταξης και μετακίνησης καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε άλλον Φορέα του Δημόσιου Τομέα για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η εξαίρεση του πρώτου εδαφίου δεν καταλαμβάνει αποφάσεις μετάταξης που είχαν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως και την 31η Αυγούστου 2021 ή εκκρεμείς αποφάσεις μετάταξης που είχαν αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και λάβει Κωδικό Αριθμό Δημοσίευσης (ΚΑΔ) έως την ως άνω ημερομηνία.».

2. Η ισχύς πράξεων μετάταξης προσωπικού έμμισθων υποθηκοφυλακείων της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4512/2018 (Α’ 5), για τα οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, δεν έχει δημοσιευθεί η απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 1 του ως άνω νόμου περί κατάργησης, αναστέλλεται για δύο (2) έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της ανωτέρω απόφασης. Για το διάστημα αυτό αναστέλλεται η κατάργηση της θέσης που προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 1 και οι υπάλληλοι θεωρούνται αποσπασμένοι στο Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και ασκούν τα καθήκοντα που τους αναθέτει ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου ή του Υποκαταστήματος.

Άρθρο 10

Επανάκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών ακινήτων «άγνωστου ιδιοκτήτη» από Ο.Τ.Α.
– Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 49 ν. 4821/2021

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 4821/2021 (Α’ 134) τροποποιείται ως προς τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) ή με το εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο, χωρικής αρμοδιότητας και διαχείρισης Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού, τα οποία καταχωρίστηκαν στις κτηματολογικές εγγραφές ως «άγνωστου ιδιοκτήτη», μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 2654/1998 (Α’ 275) και κατά παρέκκλιση του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, περιέρχονται κατά κυριότητα στον αντίστοιχο Ο.Τ.Α., αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του παρόντος. Τα αρμόδια κτηματολογικά γραφεία μεριμνούν για τη σχετική εγγραφή στα κτηματολογικά βιβλία μετά την προσκόμιση από τον οικείο Ο.Τ.Α. διαπιστωτικής πράξης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που εκδίδεται ύστερα από αίτηση του οικείου Ο.Τ.Α. και τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας κατά τόπο κτηματικής υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.».

Άρθρο 11

Διευκολύνσεις ως προς την εφαρμογή μέτρων κατά του κορωνοϊού COVID-19
1. Για την ορθή εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται δυνάμει της κοινής απόφασης της παρ. 1 του άρθρου τεσσαρακοστού τετάρτου της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 90), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4690/2020 (Α’ 104) και για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, η απουσία του οποίου διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, κάθε φυσικό πρόσωπο δύναται, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές (mobile application): α) να αποθηκεύει πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις εμβολιασμού, διαγνωστικού ελέγχου ή νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, προς τον σκοπό του ελέγχου της εγκυρότητας, της γνησιότητας και της ακεραιότητας αυτών διά της σάρωσης του σχετικού κωδικού QR και β) να αποθηκεύει τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτοποίησή του κατά τον έλεγχο των ως άνω πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.

Η αποθήκευση των ως άνω δεδομένων διενεργείται στην κινητή συσκευή του φυσικού προσώπου.

2. Για τον σκοπό της ταυτοποίησης του φυσικού προσώπου κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων της παρ. 1, στην ηλεκτρονική εφαρμογή δύνανται να εμφανίζονται και να τηρούνται τα εξής στοιχεία: α) το ονοματεπώνυμο, β) η ημερομηνία γέννησης και γ) η φωτογραφία του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας (Α.Δ.Τ.) ή του διαβατηρίου του φυσικού προσώπου, σε ψηφιακή μορφή. Η άντληση των ανωτέρω στοιχείων γίνεται, κατόπιν αυθεντικοποίησης του φυσικού προσώπου σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184) και με τη χρήση δεύτερου παράγοντα αυθεντικοποίησης, από το Μητρώο Δελτίων Αστυνομικών Ταυτοτήτων ή το Μητρώο Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά περίπτωση, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τα άρθρα 47 του ν. 4623/2019 (Α’ 134) και 84 του ν. 4727/2020. Τα ανωτέρω αντλούμενα στοιχεία εμφανίζονται σε ξεχωριστό πεδίο της εφαρμογής, το οποίο φέρει τον μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020. Η επίδειξη των ανωτέρω στοιχείων ταυτοποίησης του φυσικού προσώπου ισοδυναμεί με επίδειξη ταυτοποιητικού εγγράφου στα πρόσωπα που είναι κατά νόμο επιφορτισμένα με τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων της κοινής απόφασης της παρ. 1 και χωρίς να διενεργείται καμία περαιτέρω επαλήθευση του ταυτοποιητικού εγγράφου. Μόνο τα αρμόδια κρατικά όργανα δύναται να κάνουν χρήση της διαδικασίας επαλήθευσης του ταυτοποιητικού εγγράφου.

3. Ειδικά για τους ανηλίκους, οι γονείς ήτα φυσικά πρόσωπα που ασκούν την επιμέλειά τους, πλην των πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων της παρ. 1, δύνανται:
α) να αποθηκεύουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 (self – test) του ανηλίκου ή
β) να εκδίδουν νέα δήλωση μέσω της εφαρμογής, για λογαριασμό του ανηλίκου, και να την αποθηκεύουν στην κινητή συσκευή.

4. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζεται ως υπεύθυνος επεξεργασίας, κατά την έννοια της παρ. 7 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (L 119) (Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων – Γ.Κ.Π.Δ.), για τη λειτουργία της εφαρμογής της παρ. 1. Στο πλαίσιο της ανωτέρω επεξεργασίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων στοιχείων και, κατ’ ελάχιστον την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή, ενεργώντας σύμφωνα με το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο και, ιδίως, σύμφωνα με τον Γ.Κ.Π.Δ. και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137).

5. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης δύνανται να καθορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1, τα τυχόν πρόσθετα στοιχεία τα οποία τηρούνται στην εφαρμογή, οι απαιτούμενες λειτουργικότητες με άλλα πληροφοριακά συστήματα ή μητρώα του δημόσιου τομέα, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και κάθε αναγκαία τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Άρθρο 12
Ρυθμίσεις για την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

1. Η διάρκεια της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (στο εξής η «Επιτροπή») που συστάθηκε με το άρθρο 114 του ν. 4622/2019 (Α’ 133) ενόψει της συμπλήρωσης διακοσίων (200) ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και συγκροτήθηκε με το π.δ. 96/2019 (Α’ 163), παρατείνεται από την 1η.1.2022 έως την 30η.6.2022.

2. Η θητεία των μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής λήγει στις 31.12.2021. Κατά τη διάρκεια ισχύος της παράτασης, όργανα διοίκησης της Επιτροπής είναι η Πρόεδρος και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

3. Η Επιτροπή λύεται και τίθεται αυτοδικαίως σε εκκαθάριση στις 30.6.2022, εκτός αν λυθεί νωρίτερα, με απόφαση του Πρωθυπουργού. Την ίδια ημερομηνία λήγει και η θητεία της Προέδρου. Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου ορίζονται εκκαθαριστές και παραμένουν στην Επιτροπή για τις ανάγκες και μόνον της εκκαθάρισης, η οποία πρέπει να έχει περατωθεί οριστικά εντός έξι (6) μηνών από τη λύση της Επιτροπής. Η εκκαθάριση διενεργείται εφαρμοζομένων αναλόγως των οικείων διατάξεων του ν. 4548/2018 (Α’ 104).

4. Κατά τα λοιπά, ισχύουν στο σύνολό τους οι διατάξεις που διέπουν το θεσμικό πλαίσιο της Επιτροπής.

Άρθρο 13
Προσθήκη μελών στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 32 ν. 4780/2021

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 4780/2021 (Α’ 30) η φράση «έντεκα (11)» αντικαθίσταται από τη φράση «δεκατρείς (13)» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η Επιτροπή αποτελείται από δεκατρείς (13) επιστήμονες εγνωσμένου κύρους σε τομείς που έχουν σχέση με την αποστολή και τις αρμοδιότητές της, εκ των οποίων ένας (1) ορίζεται ως Πρόεδρος και ένας (1) ως Αντιπρόεδρος. Κατά την επιλογή των μελών της Επιτροπής λαμβάνεται μέριμνα, προκειμένου να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν η ισόρροπη εκπροσώπηση των θετικών και των ανθρωπιστικών επιστημών.».

Άρθρο 14
Ρύθμιση για την ΕΕΔΑ – Τροποποίηση της παρ. 9 του άρθρου 29 ν. 4780/2021

Στην παρ. 9 του άρθρου 29 του ν. 4780/2021 (Α’ 30) προστίθεται τρίτο εδάφιο περί οικονομικής υποστήριξης της ΕΕΔΑ από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

«9. Έως τη δημοσίευση του διατάγματος της παρ. 1 του άρθρου 28 και την επαρκή στελέχωση της ΕΕΔΑ, η οποία διαπιστώνεται με απόφαση του Προέδρου της, η ΕΕΔΑ υποστηρίζεται διοικητικά και τεχνικά από την Προεδρία της Κυβέρνησης και οι αντίστοιχες δαπάνες δίενεργούνται από τον Πρόεδρο της ΕΕΔΑ, ως διατάκτη.Έωςτη δημοσίευση του διατάγματος του προηγούμενου εδαφίου, οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 25 και της παρ. 3 του άρθρου 27, διενεργούνται κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, με κοινή απόφαση του Προέδρου της ΕΕΔΑ και του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου προέλευσης. Έως τη δημοσίευση του ως άνω διατάγματος, οι δαπάνες της ΕΕΔΑ βαρύνουν τις πιστώσεις του ειδικού φορέα 1023-609-0000000 και η ΕΕΔΑ υποστηρίζεται οικονομικά από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβαίνει σε καταχώρηση αναλαμβανόμενων δεσμεύσεων, εκκαθάριση, ενταλματοποίηση και πληρωμή των αντίστοιχων δαπανών της ΕΕΔΑ.»

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2021