Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Υπερκάλυψη 6 φορές και αύξηση άντλησης κεφαλαίων έφερε η πρωτοφανής ζήτηση για το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ άντλησε, τελικά, η κυβέρνηση από το ελληνικό 10ετές ομόλογο (λήξης Ιουνίου 2033), για το οποίο υπήρξε πρωτοφανής ζήτηση από ξένους και εγχώριους επενδυτές, η οποία έφτασε στα 22 δισ.

Η μεγάλη προσφορά κεφαλαίων για το νέο 10ετές ομόλογο (λήξης Ιουνίου 2033) υπερκάλυψε 11 φορές τον αρχικό στόχο για 2-3 δισ. ευρώ και οδήγησε την κυβέρνηση να αντλήσει 3,5 δισ. λίγο μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών με υπερκάλυψη 6 φορές.

Επίσης, η πρωτοφανής υπερκάλυψη (άνω του 10 στον αρχικό στόχο των 2-3 δισ. ευρώ) οδηγεί την απόδοση στα επίπεδα πέριξ των 4,4% και ίσως λίγο χαμηλότερα όταν γίνει η εκκαθάριση συναλλαγών.

Σύμφωνα με πηγές από την τραπεζική αγορά, η προσφορά κεφαλαίων ύψους 21,9 δις. Ευρώ είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 10ετών για τις ελληνικές εκδόσεις χρεογράφων. Παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι οφείλεται κυρίως στην εξαιρετική σχέση απόδοσης / ρίσκου που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο καθώς , η ελληνική οικονομία είναι στα πρόθυρα της επενδυτικής βαθμίδας και  το 10ετές ομόλογο προσφέρει απόδοση κοντά στο 4,4%  που είναι  εξαιρετική σε σχέση με τον πιστωτικό κίνδυνο.  Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα ενταχθεί σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, θα μπορούν να τοποθετούνται στις μετοχές και στα ομόλογά της, τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds του εξωτερικού.

Άνοιξε ο δρόμος και για την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων

Η μεγάλη ζήτηση για το 10ετές κρατικό ομόλογο, άνοιξε την όρεξη και την νέα έκδοση εταιρικών ομολόγων. Σειρά σήμερα πήρε η Eurobank η οποία βγαίνει στις αγορές για 500 εκατ. ευρώ με την τράπεζα να δίνει εντολή σε BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE (B&D), HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και UBS Investment Bank για senior preferred ομόλογο 6ετούς διάρκειας με δυνατότητας ανάκλησης μετά τα 5 έτη (6NC5).

Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την Πέμπτη και η τράπεζα σκοπεύει να αντλήσει μέχρι 500 εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω τα περιθώρια των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).

Εκτός από την Eurobank, άλλες 3-4 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών επιχειρήσεις στοχεύουν να βγουν στις αγορές για να εκμεταλλευτούν την ζήτηση που υπάρχει για καλές εκδόσεις ομολόγων.

Source