Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 823,18 μονάδες με χαμηλό τζίρο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο επίκεντρο της οικονομικής και χρηματιστηριακής ειδησιογραφίας ήταν η Σύνοδος των G7 στη Βαυαρία όπου εξετάζονται όλα τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα και θέματα οικονομίας. Σημαντικό διεθνές θέμα είναι η μεγάλη κρίση στα κρυπτονομίσματα (crypto’s).  Σε ότι αφορά τη Ρωσία, χθες έληξαν τα κουπόνια δύο ρωσικών ομολόγων (τα κουπόνια ήταν 100 εκατ. Δολάρια) τα οποία δεν είχαν πληρωθεί.

Απογοητευτική η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Όχι τόσο γιατί υποχώρησε έντονα ο Γενικός Δείκτης και πολλοί κλαδικοί δείκτες και μετοχές αλλά κυρίως λόγω της χαμηλότατης αξίας συναλλαγών. Οι περισσότερες ευρωπαικές αγορές (δείκτες και μετοχές) κινήθηκαν ανοδικά σήμερα ενώ στις ΗΠΑ οι πρώτες εικόνες έδειχνα οριακή υποχώρηση των 3 μεγαλύτερων δεικτών.

Πτώση από χαμηλή ζήτηση
 
Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 823,18 μονάδες με υποχώρηση 1,4% εξ’ αιτίας της ανύπαρκτης ζήτησης. Με απλά λόγια όσο και χαμηλή να ήταν η προσφορά τίτλων δεν υπήρχε το ενδιαφέρον για να απορροφηθούν ούτε από τις ίδιες εταιρείες που έκαναν το market making. Η αξία συναλλαγών ήταν μόλις 40,6 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 31 έκλεισαν ανοδικά και οι 65 πτωτικά. Ενδεικτική της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας ήταν ότι στις 14.30 , οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 14 εκατ. Ευρώ.
 
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,26% ενώ ο δείκτης Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά 1,59% και εδώ με ελάχιστες συναλλαγές στις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank που έκλεισαν ανοδικά δεν επαρκούσαν για να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη στην κατηφόρα του. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΔΕΗ, Alpha Bank, ΕΤΕ, Motor Oil, ΟΤΕ, Μυτιληναίος. Γενικότερα παρατηρήθηκαν και πάλι αντίρροπες δυνάμεις ανάμεσα στα blue chips αλλά το ζητούμενο της συνεδρίασης ήταν οι όγκοι συναλλαγών.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες ο δείκτης Υγείας υποχώρησε κατά 4,29%, ο δείκτης των Βιομηχανικών κατά 3,25%, ο δείκτης Πετρελαίου (-1,82%), ο δείκτης Τεχνολογίας (-1,42%) και ο δείκτης τραπεζών μειώθηκε κατά 1,2%. Ανοδικά κινήθηκαν μόνο οι δείκτες Τροφίμων-Ποτών (0,6%) και τα Τρόφιμα Ποτά (0,02%).

Να επαναλάβουμε ότι η απογοήτευση στη σημερινή συνεδρίαση βρίσκεται στην απραξία και αδιαφορία από την πλευρά επενδυτών και εταιρειών και όχι τόσο στην σημαντική υποχώρηση (που οφείλεται στην αδιαφορία).  

Source