Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Υπ. Οικονομικών: Τροποποίηση του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νίκης 5-7
10563 Αθήνα
e-mail: [email protected]

Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2022

Δελτίο Τύπου

Τροποποίηση του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, με τη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των επιχειρήσεων στη Βόρεια Εύβοια που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και οι οικονομικές απώλειές τους έχουν επιταθεί από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, προχώρησαν σε τροποποίηση του καθεστώτος για τη στήριξη των επιχειρήσεων στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας.

Με την υπό στοιχεία 168528 ΕΞ 2021/31.12.2021 (Β΄ 6374) απόφαση τροποποιήθηκε η αρχική απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ενίσχυσης, διευρύνοντας τους δικαιούχους και αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του καθεστώτος σε 11,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

– Το κριτήριο της μείωσης του κύκλου εργασιών τροποποιείται και οι επιχειρήσεις πρέπει να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά 20% (από 30%) κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς.

– Προβλέπεται ότι οι υποκείμενες σε ΦΠΑ επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ την 1η Ιουλίου 2021 έναν από τους ΚΑΔ που ανήκουν στις κατηγορίες «Λιανικό Εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών» (ΚΑΔ 47), «Καταλύματα» (ΚΑΔ 55) ή «Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης» (ΚΑΔ 56), μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς ανεξαρτήτως της μείωσης του κύκλου εργασιών τους, λαμβάνοντας το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης, ήτοι ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ.

– Στους δικαιούχους μπορούν να ενταχθούν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες είναι μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες την 31η Αυγούστου 2021, εφόσον έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ την 1η Ιουλίου 2021 έναν από τους ΚΑΔ που ανήκουν στην κατηγορία «Καταλύματα» (ΚΑΔ 55) ή τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 1η Ιουλίου 2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους εν λόγω ΚΑΔ είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ την 01.07.2021, με ποσό ενίσχυσης 1.000 ευρώ.

– Στους δικαιούχους εντάσσονται και οι ναυτικές εταιρείες και το ΚΤΕΛ που εξυπηρετούσαν τη Βόρεια Εύβοια.

– Τέλος, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων παρατείνεται μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport), με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του TAXISnet, ενώ επισημαίνεται ότι ήδη έχουν χορηγηθεί 3,5 εκατ. ευρώ σε 672 δικαιούχους.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, με τη συνεργασία της ΑΑΔΕ, συνεχίζουν την έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και τις ανάγκες που αναδεικνύονται στην τοπική οικονομία και την κοινωνία και παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται.