Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Υπ. Οικ. – Παρουσίαση στοιχείων για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης σε περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό» και τον σεισμό στη Σάμο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10563 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
e-mail: [email protected]

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021

Δελτίο Τύπου

Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα στοιχείων για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης σε περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό» και τον σεισμό στη Σάμο

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε σήμερα, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την κρατική αρωγή, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης σε περιοχές που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» τον περασμένο Σεπτέμβριο και από τον σεισμό και την επακόλουθη πλημμύρα στη Σάμο τον περασμένο Οκτώβριο.

Πρόκειται για δύο περιπτώσεις θεομηνιών που έπληξαν τη χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους τέθηκε υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστου Τριαντόπουλου. Και στις δύο περιπτώσεις, η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού – όπως και σε πιο πρόσφατες περιπτώσεις – ήταν ταχύτατη. Η άμεση κινητοποίηση για την ανακούφιση των πληγέντων ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, με την ενεργή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, όπως τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και ο ΕΛΓΑ. Η υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης περιλάμβανε την ενεργό συμμετοχή τόσο των Υπουργών, όσο και των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων, με συχνή παρουσία στο πεδίο και συνεργασία με όλες τις βαθμίδες τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των Βουλευτών σε κάθε πληττόμενη περιοχή.

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία στήριξης των περιοχών που έχουν πληγεί από θεομηνίες, και όπου χρειαστεί, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, επεκτείνει τη στήριξη και προβαίνει σε πρωτοβουλίες για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν.