Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Χατζηδάκης: Πιστοποίηση λογιστών και δικηγόρων για την έκδοση συντάξεων – Τι αλλάζει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης μίλησε στην εκπομπή του Αnt1 «Πρωινοί τύποι» και σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι αναστολές και τον Απρίλιο.

Εκκρεμείς συντάξεις και συμβολή ιδιωτικού τομέα.

Σχετικά με τις συντάξεις ο Υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Αν και το προηγούμενο έτος δόθηκαν 31% παραπάνω συντάξεις απ’ ότι δόθηκαν το 2019 έχουμε 150.000 κύριες συντάξεις οι οποίες περιμένουν να δοθούν, έχουμε πάνω από 100.000 επικουρικές που εκκρεμούν, έχουμε επίσης καμιά 40.000 παράλληλες συντάξεις και κάποιες συντάξεις ακόμα από Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.
Προχωρήσαμε με το μέτρο των προσωρινών συντάξεων, των προκαταβολών με αναδρομικά, που θα δοθούν μέχρι το τέλος Απριλίου δηλαδή πριν από το Πάσχα.

Θα προχωρήσουμε με νομοθετική διάταξη σε πιστοποίηση δικηγόρων και λογιστών, έτσι ώστε να βοηθούν και αυτοί στην έκδοση των προσωρινών και των κύριων συντάξεων. Αυτό που κάνουμε με τους δικηγόρους και τους λογιστές δεν γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ισχύει εδώ και χρόνια με τις πολεοδομίες και τους μηχανικούς. Λεπτομέρειες θα καθοριστούν με τη διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή».

Εργασιακό νομοσχέδιο

Σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο είναι μια συνολική παρέμβαση, εισάγει με το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ τη ψηφιακή κάρτα απασχόλησης με βάση την οποία θα ελέγχονται τυχόν παρασπονδίες εργοδοτών ως προς το ωράριο εργασίας. Θα υπάρχουν μέτρα στο νομοσχέδιο για τις γονικές άδειες, θα υπάρχει άδεια πατρότητας 14 ημέρες. Οι υπερωρίες θα πληρώνονται και θα ελέγχονται. Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας υπάρχει ένας νόμος από το 1990, δεν τον αλλάζουμε αυτόν τον νόμο. Σε κάποιες εποχικές δραστηριότητες που υπάρχουν κάποιες ανάγκες για παραπάνω δουλειά, με ατομικές συμβάσεις μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου (αν το θέλει δηλαδή ο εργαζόμενος) θα προχωρούν προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας». 

Δείτε το σχετικό απόσπασμα με όσα είπε ο Υπουργός Εργασίας