Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης: Προσωρινή συμφωνία της Προεδρίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το e-CODEX

Η Προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την πρόταση κανονισμού για το σύστημα e-CODEX. Αυτό που κυρίως επιδιώκει το σύστημα είναι να καταστήσει δυνατή την ψηφιοποίηση της διασυνοριακής δικαστικής επικοινωνίας και να διευκολύνει την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στη δικαιοσύνη.

Marjan Dikaučič, Υπουργός Δικαιοσύνης της Σλοβενίας
Είναι απαραίτητο ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα, ικανό να αντέχει σε περιόδους κρίσης, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση στη δικαιοσύνη και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Θα καταστήσει το σύστημα e-CODEX την ψηφιακή ραχοκοκαλιά της δικαστικής συνεργασίας της ΕΕ σε αστικές και ποινικές υποθέσεις. Με τον κανονισμό e-CODEX θα θεσπιστεί ένα βιώσιμο σύστημα που θα διασφαλίζει ότι οι δικαστικές αρχές μπορούν να επικοινωνούν εύκολα και γρήγορα στο πλαίσιο διασυνοριακών διαδικασιών. Αυτός ήταν ένας από τους φακέλους προτεραιότητας της σλοβενικής Προεδρίας και χαιρόμαστε που μπορέσαμε να καταλήξουμε γρήγορα σε συμβιβαστικό κείμενο.

Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης σκοπό έχει να διευκολύνει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, να βελτιώσει την εν γένει αποτελεσματικότητα και να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα των δικαστικών συστημάτων σε περιόδους κρίσεων, όπως η πανδημία COVID-19. Το σύστημα e-CODEX (επικοινωνία μέσω επιγραμμικής ανταλλαγής δεδομένων στον τομέα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης) αποτελεί βασικό τεχνολογικό και ψηφιακό καταλύτη για τον εκσυγχρονισμό των επικοινωνιών στο πλαίσιο της διασυνοριακής δικαστικής επικοινωνίας.

Το e-CODEX καθιστά δυνατή τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων ΤΠ που χρησιμοποιούν οι δικαστικές αρχές. Επιτρέπει σε διαφορετικά εθνικά συστήματα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης να διασυνδέονται για να ανταλλάσσουν δεδομένα που αφορούν αστικές και ποινικές υποθέσεις.

Το σύστημα αυτό αναπτύσσεται επί σειρά ετών και επί του παρόντος τελεί υπό τη διαχείριση κοινοπραξίας κρατών μελών και άλλων οργανισμών. Στόχος του συμβιβαστικού κειμένου είναι να παράσχει ένα βιώσιμο, μακροπρόθεσμο νομικό πλαίσιο για το σύστημα, μεταβιβάζοντας τη διαχείρισή του στον eu-LISA.

Ο οργανισμός αναμένεται να αναλάβει την ευθύνη του συστήματος e-CODEX το νωρίτερο την 1η Ιουλίου 2023 και το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Το προσωρινό κείμενο εισάγει διατάξεις για την προστασία της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, στοιχεία σχετικά με τη δομή διακυβέρνησης και διαχείρισης εντός του eu-LISA και δυνατότητες για τα κράτη μέλη να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος e-CODEX.

Επόμενα βήματα

Η προσωρινή συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από το Συμβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από την επίσημη διαδικασία έγκρισής της.

Γενικό πλαίσιο

Το σύστημα e-CODEX αποτελείται από δέσμη στοιχείων λογισμικού που καθιστά δυνατή τη συνδεσιμότητα μεταξύ εθνικών συστημάτων. Παρέχει στους χρήστες του (αρμόδιες δικαστικές αρχές, επαγγελματίες του νομικού κλάδου και πολίτες) τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής ή λήψης εγγράφων, νομικών εντύπων, αποδεικτικών στοιχείων ή άλλων πληροφοριών με ταχύτητα και ασφάλεια. Με τον τρόπο αυτό το e-CODEX καθιστά δυνατή τη συγκρότηση διαλειτουργικών και ασφαλών αποκεντρωμένων δικτύων για την επικοινωνία μεταξύ των εθνικών συστημάτων ΤΠ που αναλαμβάνουν την υποστήριξη της διασυνοριακής συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις. Για παράδειγμα, το e-CODEX παρέχει ήδη στήριξη στο σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής ψηφιακών πειστηρίων και υποστηρίζει τις ανταλλαγές σε περιπτώσεις ευρωπαϊκών εντολών έρευνας και αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις.