Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

O Τρ. Αλεξιάδης φέρνει στη Βουλή την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την εισαγωγή οικονομικού μαθήματος στη Β΄ Λυκείου

Αθήνα 14.04.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Τρ. Αλεξιάδης φέρνει στη Βουλή την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την εισαγωγή οικονομικού μαθήματος στη Β΄ Λυκείου

Την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για την εισαγωγή του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας» ως μάθημα Γενικής Παιδείας στη Β’ Λυκείου, φέρνει στη Βουλή με Αναφορά του προς την Υπουργό Παιδείας ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης.

Μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής του Ο.Ε.Ε. και θεωρώντας ότι η οικονομική γνώση καθίσταται ιδιαίτερα σήμερα επιτακτική ανάγκη, το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητά επανεξέταση της πρότασης του, καθώς η παλαιότερη επιστολή του (10.12.2020) με θέμα την εισαγωγή μαθήματος Οικονομικών στη Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου δεν έτυχε καμίας απόκρισης (!).

Με επιστολή του που απευθύνει προς την Υπουργό και την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. περιγράφει τη διαρκή συρρίκνωση της οικονομικής εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο μέσω της κατάργησης μαθημάτων, της μείωσης ωρών διδασκαλίας και της κατάργησης ενοτήτων σε μαθήματα οικονομικής θεματολογίας, η οποία έχει οδηγήσει τους μαθητές να μη γνωρίζουν βασικές έννοιες των Αρχών της Οικονομίας.

Ο Τρ. Αλεξιάδης ζητά απαντήσεις από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση σχετικά με την ανταπόκρισή της στην πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Παρατίθεται η Αναφορά του Βουλευτή και η επιστολή του Ο.Ε.Ε.
___________________________

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά
προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για την εισαγωγή οικονομικού μαθήματος στη Β’ Λυκείου

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά την επιστολή του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (αρ. πρωτ. Φ/1/2383 -13.04.21), μέσω της οποίας προτείνεται η εισαγωγή του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας» ως μάθημα Γενικής Παιδείας στη Β’ Λυκείου.

Στην επιστολή περιγράφεται η διαρκής συρρίκνωση της οικονομικής εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο μέσω της κατάργησης μαθημάτων, της μείωσης ωρών διδασκαλίας και της κατάργησης ενοτήτων σε μαθήματα οικονομικής θεματολογίας, η οποία έχει οδηγήσει τους μαθητές να μη γνωρίζουν βασικές έννοιες των Αρχών της Οικονομίας.

Μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής του Ο.Ε.Ε. και με δεδομένο ότι η οικονομική γνώση καθίσταται ιδιαίτερα σήμερα επιτακτική ανάγκη, το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητά επανεξέταση της πρότασης του, καθώς η παλαιότερη επιστολή του (10.12.2020) με θέμα την εισαγωγή μαθήματος Οικονομικών στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου δεν έτυχε καμίας απόκρισης

Παρατίθεται η επιστολή του Ο.Ε.Ε.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα 13 Απριλίου 2021

Ο καταθέτων Βουλευτής
Αλεξιάδης Τρύφων
___________________________

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ.10563, Αθήνα, τηλ. 213 2141810, fax: 210 5227300

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αθήνα, 13 Απριλίου 2021
Αρ. Πρωτ.: Φ/1/2383

Προς
– Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
κ. Νίκη Κεραμέως
– Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
κ. Ζωή Μακρή
– Γενική Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής
κ. Αναστασία Γκίκα
– Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής
κ. Ιωάννη Αντωνίου

Θέμα: Πρόταση για την εισαγωγή οικονομικού μαθήματος στη Β’ Λυκείου

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια της επιστολής που σας είχαμε αποστείλει την Ιθι Δεκεμβρίου 2020 με θέμα την εισαγωγή μαθήματος Οικονομικών στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου, επανερχόμαστε διότι έως σήμερα δεν έχουμε δεχθεί καμία απόκριση από τους λήπτες της επιστολής. Θα περιμέναμε επί παραδείγματι να είχαμε ήδη κληθεί από τους αρμόδιους φορείς χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής (Ι.Ε.Π. – Υπουργείο Παιδείας), να εκθέσουμε την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην οικονομική εκπαίδευση της χώρας.

Αντιθέτως, συνεχίζουμε να είμαστε παρατηρητές μίας προσπάθειας διαρκούς συρρίκνωσης της ήδη υποτυπώδους οικονομικής εκπαίδευσης στο Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο. Η συρρίκνωση αυτή έχει να κάνει με την κατάργηση των μαθημάτων Αρχών Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων από τη Γ’ Λυκείου, «Αρχές Οικονομίας» στην Α’ Λυκείου, του μαθήματος Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών στη Β’ Λυκείου, την κατάργηση του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας από τη Β’ Γυμνασίου, τη συρρίκνωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας κατά μία ώρα στην Α’ Γυμνασίου, την κατάργηση της ενότητας με οικονομική θεματολογία στο μάθημα Πολιτική Παιδεία στην Α’ Λυκείου.

Για ακόμα μία φορά, θέλουμε να τονίσουμε με έμφαση ότι η ενίσχυση της οικονομικής παιδείας στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια της οικονομικής σκέψης των πολιτών της και θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για την οικονομική της ανάπτυξη. Σήμερα σε μια περίοδο ύφεσης και συνεχούς ανάγκης για τη λήψη κρίσιμων οικονομικών αποφάσεων από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της υφηλίου, οι μαθητές μας δεν γνωρίζουν βασικές έννοιες των Αρχών της Οικονομίας. Απόδειξη του οικονομικού αναλφαβητισμού στη χώρα μας είναι το ποσοστό του 50% των τελειόφοιτων των Λυκείων της χώρας μας, που έγραψε κάτω από τη βάση στον μεγάλο πανελλαδικό οικονομικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε την περασμένη άνοιξη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δ/ θμιας Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της οικονομικής εκπαίδευσης, που οι Έλληνες μαθητές σήμερα λαμβάνουν και μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΕΕ, προτείνουμε την εισαγωγή του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας» ως μάθημα Γενικής Παιδείας στη Β’ Λυκείου.

Ο λόγος που τεκμηριώνει την ανωτέρω πρόταση είναι ότι ενώ οι μαθητές που ακολουθούν τις κατευθύνσεις «Ανθρωπιστικών Σπουδών», «Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών» και «Επιστημών Υγείας», παρακολουθούν στη Β’ Λυκείου μαθήματα σχετικά με την κατεύθυνσή τους, αντιθέτως οι μαθητές που ακολουθούν την κατεύθυνση σπουδών «Οικονομίας & Πληροφορικής» δεν παρακολουθούν στη Β’ Λυκείου – αλλά και σε καμία άλλη τάξη εκτός της Γ’ Λυκείου – κάποιο οικονομικό μάθημα.

Είναι γεγονός ότι από το 2000 μέχρι το 2013 (ΦΕΚ 1163/2012 – Αριθμ.36797/Γ2) διδάσκονταν το μάθημα «Αρχές Οικονομίας» στην Α’ τάξη του Γενικού Λυκείου και ικανοποιείτο σε έναν βαθμό η οδηγία 18.12.2007 COM (2007) 808, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την χρηματοοικονομική και γενικότερα την Οικονομική Εκπαίδευση.

Όμως, από το σχολικό έτος 2013-14 το ανωτέρω μάθημα αντικαταστάθηκε από το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» (Απόφαση 21-08-2013, Αρ. Πρωτ. 115478/Γ2), το οποίο περιλαμβάνει αποσπασματικά τρεις μόνο ενότητες – θέματα οικονομικού περιεχομένου, που δεν καλύπτουν τη διδακτική της Οικονομικής Επιστήμης.

Σήμερα, με τα νέα ωρολόγια προγράμματα, το σύνολο σχεδόν των μαθητών δεν έρχεται σε επαφή με την οικονομική σκέψη σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πιο αναλυτικά, το 68,62% του πλήθους των υποψηφίων για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της Οικονομικής Επιστήμης, αφού αυτή διδάσκεται μόνο στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, που ακολουθούν τον Προσανατολισμό Οικονομίας και Πληροφορικής.

Παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε την πρότασή μας για την εισαγωγή του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας» στη Β’ Λυκείου από το σχολικό έτος 2021 – 2022, δεδομένου ότι η οικονομική γνώση καθίσταται, ιδιαίτερα σήμερα, επιτακτική ανάγκη. Είμαστε στη διάθεσή σας να σας ενημερώσουμε με κάθε λεπτομέρεια για την ανωτέρω πρότασή μας.